Handige schoonmaaktips voor de keuken
09-04-2020Nu een groot deel van de Nederlanders aan huis gekluisterd is en we extra alert zijn op onze hygiëne, is het wellicht een goed idee om je keuken een grote schoonmaakbeurt te geven. En zeg nou zelf, er gaat toch niets boven een schone keuken?! Wij geven je graag enkele handige tips voor het schoonmaken van jouw keuken.
Het schoonhouden van je keuken is minder eenvoudig dan je denkt, maar wel erg belangrijk voor de levensduur ervan. Door het bereiden van je maaltijden ontstaat er snel vuiligheid, zoals vetvlekken of voedselresten. Hoe je ervoor zorgt dat de keuken goed schoon blijft, verschilt per keuken en hangt daarnaast ook af van het soort materiaal.
EEN SCHOON KEUKENBLAD
Er zijn vele soorten keukenbladen in diverse materiaalsoorten. Ieder materiaalsoort vraagt om een andere aanpak van schoonmaken. Belangrijk is dan ook om altijd goed op te letten of het schoonmaakmiddel dat je gebruikt, bestemd is voor het materiaal van je werkblad. Hierbij raden wij het gebruik van agressieve, chemische schoonmaakmiddelen vrijwel altijd af. Dit soort schoonmaakmiddelen zijn namelijk niet alleen slecht voor het milieu, maar zijn ook niet altijd even veilig voor de eigen gezondheid. Bovendien is het gebruik van de juiste, natuurlijke zeep vaak net zo effectief.
- Composiet keukenblad
Beschik je over een composiet werkblad? Deze kun je gemakkelijk schoon krijgen met een vochtig doekje. Indien je last hebt van hardnekkige vetvlekken die je niet met een vochtig doekje weg krijgt, adviseren wij je een zachte reiniger en een nylon schuurspons te gebruiken.
- Kunststof keukenblad
Een kunststof keukenblad is zeer eenvoudig schoon te maken met allesreiniger. Behoud je toch vlekken? Veeg het dan geleidelijk weg met een zacht schuursponsje en schoonmaakmiddel.
- Natuurstenen keukenblad
Het voordeel van een natuurstenen werkblad is dat het bijna geen vuil opneemt. Het is wel belangrijk om te weten dat dit materiaal niet goed tegen zuren kan. Gebruik dan ook geen (schoonmaak)azijn of een middel waarin citroen is verwerkt. Maak het blad enkel schoon met milde schoonmaakmiddelen.
- Houten keukenblad
Een houten keukenblad heeft iets meer onderhoud nodig. Het is namelijk zeer van belang dat je waterplekken meteen droogt. Neem het blad enkel af met een licht vochtig doekje en zorg ervoor dat je het hout minimaal twee keer per jaar behandelt met daarvoor bestemde olie. De olie beschermt het keukenblad namelijk tegen (grote) belastingen van buitenaf.
SCHOONHOUDEN VAN HET (GAS)FORNUIS
Om te voorkomen dat er hardnekkige vlekken ontstaan, adviseren wij je na iedere maaltijd het fornuis direct schoon te maken. Beschik je over een gasfornuis? Vul dan een bak met kokend water en voeg hier een flinke schep soda aan toe. Laat de gaspitten hier een tijdje in weken en maak het overige gedeelte van het fornuis schoon met een doekje en schoonmaakmiddel.
Heb je een inductie- of keramische kookplaat? Dan kun je deze eenvoudig schoonmaken. Laat de plaat eerst een beetje afkoelen en neem deze vervolgens af met warm water met allesreiniger of afwasmiddel. Indien de kookplaat ingebrande vlekken heeft, kun je deze verwijderen met behulp van een radeermesje.
REINIGEN VAN DE OVEN
Het schoonmaken van je oven is misschien wel het meest belangrijk. Een vervuilde oven zorgt namelijk niet alleen voor vieze geurtjes, het kan er eveneens voor zorgen dat je last krijgt van ongedierte. Je kunt de oven eenvoudig schoonmaken met behulp van de volgende middelen:
- Groene zeep
Wanneer er vetvlekken in de oven zitten, adviseren wij je deze met groene zeep in te smeren. Zet hierna een bakje ammoniak in het midden van de oven en laat het een nachtje intrekken. Je zult zien dat je de vlekken hierna gemakkelijk met een doekje weg kunt vegen!
- Aluminiumfolie
Wat eveneens een effectief middel is om je oven schoon te houden, is aluminiumfolie. Bekleed de ovenwanden met folie en vervang deze nadat jij je maaltijd hebt bereid. Hiermee voorkom je het grote schoonmaakwerk!
- Soda
Van soda zijn wij groot fan. Je maakt je oven hiermee namelijk binnen een handomdraai schoon. Verwarm de oven tot 200 graden en mix soda, water en citroen in een bakje. Zet het bakje in het midden van de oven en laat het ongeveer een half uur intrekken. Je kunt de oven hierna in één keer schoon krijgen met een vochtige doek. Handig toch?!
MEER KEUKENTIPS? VOLG SATINK KEUKENS OP SOCIAL MEDIA!
Wil je vaker handige tips voor in de keuken? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram. Hier delen wij regelmatig praktische tips en andere trends binnen keukenland!