Tips voor een hygiënische keuken
22-06-2021Wassen, wassen, wassen!
Een schone keuken begint met schone handen! Was je handen altijd grondig voordat je gaat beginnen met koken, maar ook tussendoor wanneer je het vlees met je handen aanraakt. Dit verkleint de kans op het overbrengen van bacteriën aanzienlijk. Wist je bovendien dat vochtig en vuil textiel een echte broedplaats is voor bacteriën? Het beste is dan ook om vaatdoekjes, sponsjes, theedoeken en handdoeken elke dag te vervangen voor schone. Door een gebruikte spons of vaatdoek opnieuw te gebruiken zonder deze eerst grondig gespoeld te hebben, verspreid je de bacteriën juist. Was de vuile doeken altijd op een hoge temperatuur om alle bacteriën te doden.
Een schone keuken
Natuurlijk draagt een schone keuken voor een heel groot gedeelte bij aan een hygiënische leefomgeving. Zorg ervoor dat je het aanrecht na elk gebruik met een vaatdoekje afneemt, doe de afwas direct na het koken en verwijder spetters zo snel mogelijk van het fornuis om aangekoekte vlekken te voorkomen. Een andere belangrijke tip is om niet te lang te wachten met het buitenzetten van het vuilnis. Bacteriën verspreiden zich namelijk snel over open verpakkingen en etensresten. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar kan tevens zorgen voor nare geurtjes in de keuken.
Koelkast schoonhouden
Maak jij je koelkast regelmatig schoon? Goed bezig! Wanneer er eten en/of drinken in de koelkast wordt geknoeid, bederft dit snel waardoor ziektekiemen zich snel kunnen verspreiden naar het andere voedsel in de koelkast. Met als gevolg dat ook dit eten en/of drinken sneller bederft. Zie je dat er is geknoeid in de koelkast? Veeg dit dan weg met wat keukenpapier en zorg er daarnaast voor dat de koelkast zo nu en dan een grondige schoonmaakbeurt krijgt.
Kruisbesmetting voorkomen
Om kruisbesmetting te voorkomen, is het daarnaast belangrijk om verschillende snijplanken te gebruiken voor het snijden van vlees, vis, groenten en brood. Was vervolgens na elk gebruik de snijplank goed af met heet water en zeep, om de bacteriën van de snijplank te verwijderen. Laat daarnaast nooit klaargemaakt voedsel naast rauw vlees liggen, want ook hierdoor kun je ziek worden.
Meer keukentips bij Satink Keukens
Door bovenstaande tips op te volgen, zorg je voor een goede hygiëne in de keuken. Vond je deze keukentips handig en volg je ons nog niet op Facebook of Instagram? Volg ons dan direct! Via deze kanalen delen we namelijk vaker dit soort handige keukentips, maar ook voor leuke inspiratie voor je keuken en de laatste trends binnen keukenland, ben je bij ons aan het juiste adres! Kom ook gerust eens langs in onze showroom en laat je inspireren!