Welke groente en fruit bewaar je in de koelkast?
12-08-2020In Nederland verspillen we jaarlijks zo’n 2,5 miljoen euro aan voedsel. Niet alleen doordat te veel wordt ingekocht of te veel wordt gekookt, maar ook doordat producten snel bederven en daardoor niet meer geconsumeerd kunnen worden. Om het laatste te voorkomen, is het handig om te weten waar je groente en fruit het beste kunt bewaren. Op deze manier voorkom je snelle bederving en ga je onnodige voedselverspilling tegen!
Sommige fruit en groentesoorten rijpen te snel en kun je het beste in de koelkast bewaren om verdere rijping tegen te gaan. Andere soorten groenten en fruit kunnen juist weer beter buiten de koelkast bewaard worden, omdat ze dan simpelweg lekkerder smaken. Weet jij al welke groenten- en fruitsoorten je het beste in je koelkast kunt bewaren? We vertellen het je graag!
Rijpingshormoon ethyleen
Diverse soorten groenten en fruit scheiden de gasvormige stof ethyleen af. Deze stof zorgt ervoor dat ook na de oogst de rijping doorgaat. Ethyleen kan tevens het rijpingsproces van fruit en groente in de omgeving stimuleren. Hierdoor is het belangrijk om ze met afstand van elkaar te bewaren. Vooral appels, meloenen, kiwi’s, perziken, bananen, peren, nectarines, mango’s, pruimen, abrikozen, avocado’s en tomaten produceren veel ethyleen. Zorg er dus voor dat deze fruit en groentesoorten niet in de buurt komen van soorten die hier juist gevoelig voor zijn; alle sla- en koolsoorten, komkommers, aardappelen, wortels, aubergines en selderij.
De meeste andere fruit- en groentensoorten die hierboven niet zijn genoemd, zoals onder andere bessen, kersen, ananas en druiven, rijpen niet en kunnen daardoor gewoon naast de ethyleen-producerende soorten bewaard worden.
Bewaren in de koelkast
Door groente en fruit in de koelkast te bewaren, wordt de groei van ziektekiemen geremd en de stofwisselingsprocessen vertraagd. Dit betekent dus ook dat het bederf vertraagt. Bovendien zorgt de kou ervoor dat smaak en vitamines behouden blijven. Heb je al rijpe groente of fruit? Dan kunnen deze goed in de koelkast bewaard worden. Heb je producten die nog onrijp zijn? Laat deze dan eerst bij kamertemperatuur rijpen en leg ze dan pas in de koelkast. Producten die het beste in de koelkast bewaard kunnen worden, zijn bijvoorbeeld druiven, kersen, bessen, bladgroenten, sla- en koolsoorten, prei, wortels, erwten, champignons en selderij.
Gevoelig voor de kou
Ondanks dat de meeste groenten- en fruitsoorten het beste in de koelkast bewaard kunnen worden, zijn er ook een aantal soorten die je beter buiten de koelkast kunt laten liggen. Mango’s, bananen, paprika’s, komkommers, aardappelen, pompoenen en aubergines zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor de kou. Deze bewaar je daarom het beste op een koele plek buiten de koelkast, bijvoorbeeld in de kelder. Bewaar je jouw groente en fruit op de juiste plek, dan is niet alleen de kans groter dat je uiteindelijk minder weg hoeft te gooien, maar zullen ze ook lekkerder smaken!
Meer keukeninspiratie bij Satink Keukens
Vind je het leuk om meer te lezen over alles wat er in de keuken gebeurt en daarnaast inspiratie op te doen voor jouw eigen keuken? Volg Satink Keukens dan op Instagram of Facebook! Regelmatig delen we handige keukentips, de lekkerste recepten en de laatste trends binnen keukenland.