Welke soort pannen heb ik nodig voor mijn warmtebron?
05-04-2024Er zijn zo ontzettend veel soorten pannen. Denk aan gietijzeren pannen, pannen voor inductiekookplaten, pannen om mee te koken op gas en zelfs ovenbestendige pannen. Maar niet iedere pan is geschikt voor elke warmtebron. Daar komen veel mensen echter pas achter nadat ze deze hebben gekocht, wat uiteraard heel erg zonde is! Om deze reden hebben wij dit blogbericht geschreven waarin wij uitleggen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe pan.
Informatie over de verschillende warmtebronnen:
Geschikte pannen voor een inductiekookplaat
De inductiekookplaat wordt verwarmd door middel van magnetische straling. Door een pan met een magnetische bodem op de inductiekookplaat te plaatsen ontstaat er een magnetisch warmteveld. Pannen zonder een magnetische bodem werken dan ook niet op een inductiekookplaat. Hier ontstaat immers géén magnetisch warmteveld. Iets anders waar je ook rekening mee dient te houden bij aanschaf van nieuwe pannen voor jouw inductiekookplaat is dat de pan beter niet (veel) groter dan het kookoppervlak dient te zijn. Indien dit wel zo is, zal de pan namelijk niet gelijkmatig/volledig worden verwarmd.
Koken op gas, keramische of elektrische kookplaat
Het is het makkelijkste om naar nieuwe pannen op zoek te gaan wanneer je op een gas-, keramische- of elektrische kookplaat kookt. Dit komt omdat alle soorten pannen geschikt zijn voor deze warmtebronnen! Wel zijn er een aantal zaken waar je toch rekening mee dient te houden. Bijvoorbeeld wanneer je na de aanschaf van jouw nieuwe elektrische- of keramische kookplaat eerst op gas hebt gekookt, dan dien je de pannen wel goed na te kijken of deze niet krom zijn getrokken. Mocht dit wel zo zijn raden we je aan om nieuwe pannen aan te schaffen omdat jouw oude kromme pan niet volledig de bodem raakt van de elektrische- of keramische kookplaat en zodoende niet goed warm wordt.
Deze pannen zijn geschikt voor in de oven
Allereerst, wanneer er nadrukkelijk op de pan staat dat deze niet geschikt is voor in de oven of niet ovenbestendig is, dan is deze dus niet geschikt voor in de oven. Dit betekent dat de pan niet tegen de hoge temperaturen van de oven kan en waarschijnlijk zal vervormen of in het ergste geval zelfs zou kunnen smelten!
Welke pannen kunnen dan wel in de oven? Wanneer er op jouw pan staat dat deze is gemaakt van gietijzer, plaatstaal, keramiek of aluminium kun je er doorgaans vanuit gaan dat jouw pan bestand is tegen de hoge temperaturen van jouw oven.
Even in het kort
Wanneer je op zoek bent naar nieuwe pannen voor jouw warmtebron is het als eerste dus handig om te bekijken welk materiaal pan er geschikt is voor jouw warmtebron. Kook je op inductie? Zorg er dan ook voor dat de pannen precies passen op het kookoppervlak. En wanneer er op de pan staat dat deze niet ovenbestendig is, probeer het dan ook zeker niet uit! Mocht je na het lezen van dit blogbericht nog vragen hebben over welke pan geschikt is voor jouw warmtebron? Neem dan gerust contact met ons op door ons te bellen op 038 – 454 2975 of per mail door te mailen naar [email protected].